2009. február 18., szerda

Szőke György-emlékest


Felhívás

A Modern Filológiai Szemle szerkesztőinek felhívása

Tisztelettel felhívjuk a figyelmüket egy újonnan induló folyóiratra: a Modern Filológiai Szemlére. A folyóirat kiadója az MTA Modern Filológiai Társasága, és nyit mind a nyelvészet, mind pedig az irodalomtudomány felé. Két formában fog megjelenni: online módon (már készül a honlapja), illetve évente négyszer hagyományos, papíros folyóiratként is. A szerkesztőségi bizottság neves tudósokból áll -- ami garancia a minőségre és a színvonalra is. Örömmel fogadjuk tanulmányaikat, cikkeiket, recenzióikat. E-mailt a szerkesztőségi címre írhatnak: mfszemle@gmail.com.
Minden felmerülő kérdésre szívesen válaszolunk. Kérjük, továbbítsák e felhívást ismerőseiknek, tanítványaiknak is, akiket érdekelhet ez a lehetőség.
Köszönjük szépen.
Tisztelettel,
Pál Dániel Levente, Veszelszki Ágnes
szerkesztők

2009. február 9., hétfő

Külügyi pályázat 2009


Forrás, letölthető űrlapok:

http://www.elte.hu/kulugyipalyazat2009


Az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora pályázatot ír ki 2009. évre külföldi egyetem és ELTE szerződéses együttműködése keretében történő ki- és beutazások támogatására


A pályázat célja, rendelkezésre álló forrás:
Az ELTE és a partneregyetem között – érvényes szerződés alapján – a szerződésben meghatározott keretek között és feltételekkel (pl. napok, utazások, személyek száma) ki-/beutazások támogatása. Előnyt élvez az a pályázat, amely kötelezettségvállalást tartalmazó szerződéshez kapcsolódik és bizonyos számú, időtartamú ki- és beutazás megvalósítását célozza meg. A 2009. évre rendelkezésre álló keretösszeg 2,5 millió Ft, amely a Nemzetközi kapcsolatok kereten belül (852. utalványkód) került elkülönítésre.

A pályázat keretében támogatható tevékenységek:
Az adott szerződésben foglalt tevékenység (pl. oktatás, kutatás, konferencia-részvétel illetve vendégtanár fogadása) illetve ezen túlmenően közös oktatási (pl. Erasmus, Erasmus-Mundus) együttműködés és/vagy közös kutatási (pl. EU FP7, TéT, UNESCO, WHO) együttműködés előkészítése.

Pályázók köre:
A kiutazók esetében az ELTE teljes munkaidőben foglalkoztatott főállású oktatói, kutatói, valamint az ELTE doktori iskoláinak PhD hallgatói. Előnyt élveznek azok a pályázatok, amely szerződésben megnevezett/érintett képzési- illetve tudományterületen vagy karon, intézetben dolgozó munkatársak adtak be.
A beutazók esetében előnyt élveznek az azon megállapodások keretében beutazók, amelyek kötelezettségvállalást tartalmaznak bizonyos számú, időtartamú ki- és beutazás megvalósítására.

Elnyerhető támogatás jellege, összege, finanszírozás módja:
Pályázni lehet a kiutazások esetében útiköltség és utazási biztosítás támogatására illetve a beutazók esetében a szállás- és napidíjköltségek fedezetére.

Kiutazás: útiköltség (maximum 100 eFt) és utazási biztosítás
Utazási költség címén elszámolható az ELTE szabályok szerint:
– turista-osztályú repülőjegy (kizárólag az Avenida Travelnél rendelhető a 6/2007. számú Főigazgatói körlevélnek megfelelően);
– II. osztályú vasúti jegy;
– távolsági autóbuszjegy;
– személygépkocsi használat;
Utazási biztosítás

Beutazás: napidíj és szállásköltség (maximum 5 nap erejéig)
– napidíj (4 000 Ft/nap/fő)
– szállásköltség a Peregrinus Vendégház kedvezményes szállásdíjának mértékéig
(max. 12 000Ft/fő/éj)

A támogatás elszámolása az ELTE nevére szóló számla ellenében történik az egyetemen szokásos eljárási rend szerint. Tekintettel arra, hogy a napidíj adóköteles, felhívjuk a figyelmet arra, hogy a beutazó napidíjának kifizetésénél adóigazolást kell hoznia abból az országból, ahol az adófizetési kötelezettségét teljesíti. A támogatás elszámolása az ELTE nevére szóló számla ellenében történik abban az esetben is, ha a szállást nem a Peregrinus Vendégházban, vagy ELTE egyetemi kollégiumban biztosítja a vendéglátó.

A pályázat tartalmazza:
– A pályázati űrlapot.
– Kiutazás esetén a partnerintézmény fogadókészségéről szóló nyilatkozatot.

A pályázat benyújtásának határideje és módja: 2009. február 27. személyesen vagy postai úton:
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Rektori Hivatal
Nemzetközi Képzési és Mobilitási Oszály
1056, Budapest Szerb utca 21-23. (I emelet 6 szoba)

A benyújtott pályázatok elbírálása:
– Az elbírálásnál előnyt élvez az a pályázat, amelynek célja a szerződésben foglalt tevékenységen (pl. oktatás, kutatás, konferencia-részvétel illetve vendégtanár fogadása) túlmenően:
– közös oktatási (pl. Erasmus, Erasmus-Mundus) együttműködés és/vagy
– közös kutatási (pl. EU FP7, TéT, UNESCO, WHO) együttműködés előkészítése
– Előnyt élveznek továbbá azok a pályázatok, amelyeket 50 %-ban az érintett kar/intézet támogat.
– A pályázatokat a Hallgatói és Oktatói Mobilitási Bizottság bírálja el.
– Az elbírálás a február 27-ig beérkező pályázatok esetében márciús 13-ig
– Az eredményről és a további teendőkről – a Bizottság döntését a Rektor Úr jóváhagyását követően – a Rektori Hivatal Nemzetközi Képzési és Mobilitási Osztály értesíti a pályázót és az érintett Kar vezetőjét.
– A nyertes pályázó vállalja, hogy a kiutazás/beutazás eredményeiről egy oldalas (A4) jelentésben ad összegzést, amely az ELTE honlapjára kerül.
– Ismételt pályázó esetén az útijelentés elmaradása az elbírálásból való kizárást vonja maga után.



További kérdéseik feltehetők az nkmo@rekthiv.elte.hu címen, illetve a 266-41-40-es telefonszámon, valamint a 2860 melléken Szollár Ilonánál.

2009. február 5., csütörtök

Adminisztrációs határidők

A Doktori és Tudományszervezési Hivatal hirdetménye

Kedves Doktorandusz Hallgató!


Tájékoztatom, hogy a 2008/2009. tavaszi félévének rendje következőképpen alakul:


Indexleadás (a 2008/2009. őszi félévére vonatkozóan) 2009. február 2.
Figyelem! Indexleadás előtt nem kell beírni és aláíratni a következő (2008/2009. tavaszi) félév tanegységeit. A kurzusfelvételt csak ETR-ben kell lebonyolítani (lásd alább).


Regisztráció (Beiratkozás) 2008. december 14. 16:00-tól 2009. február 8-ig

Figyelem! 2009. február 9-től 16-ig nyomós indokkal a hallgatók személyesen is iratkozhatnak a Doktori és Tudományszervezési Hivatalban. Ehhez szükség van a honlapon elérhető A doktori (PhD) képzésre vonatkozó egyéni hallgatói kérelem kitöltése.


Pénzügyi nyilatkozat megtétele ETR-es felületen teszik közzé


Kurzusfelvétel 2009. február 9. 16:00-tól február 27. 16:00-ig

Figyelem! Az ETR-ben való tárgyrögzítés kötelező! A kurzusmeghirdetések minden esetben az adott doktori program kompetenciájába tartoznak.


Kihagyás (halasztás) bejelentése 2008. december 14-től 2009. február 8-ig

Figyelem! 2009. február 9-től 16-ig nyomós indokkal a hallgatók személyesen is bejelenthetik a kihagyást a Doktori és Tudományszervezési Hivatalban. Ehhez szükség van a honlapon elérhető A hallgatói jogviszony szüneteltetése című kérelem kitöltése.


Költségtérítés mentességére, csökkentésére vagy részletfizetésre vonatkozó pályázat benyújtásának határideje (beleértve a GYES-es kérelmeket) 2009. február 8-tól március 2-ig

Figyelem! A pályázat csak a honlapon elérhető formanyomtatványon (űrlapon) nyújtható be.


A költségtérítés befizetéséhez szükséges névre szóló készpénz-átutalási megbízás (sárga csekk) átvételének kezdete 2009. március 16.


Költségtérítés befizetésének határideje 2009. március 31.

Figyelem! Ez a határidő egységesen vonatkozik minden befizetésre (a csekken való befizetésre és a számlakérő nyilatkozat alapján elindított céges átutalásra is).


Tanegység-befogadási kérelmek benyújtásának határideje 2009. február 16.


Indexfelvétel/indexleadás 2009. május 18-tól július 6-ig

Tájékoztatjuk a kedves hallgatókat, hogy a hiteles indexmásolat készítésére legalább egy munkanapra van szüksége a Doktori és Tudományszervezési Hivatal munkatársának. Ebből kifolyólag a hiteles indexmásolat készítésére vonatkozó igényüket időben jelezzék.


Ilyash György

előadó

Doktori és Tudományszervezési Hivatal