2009. szeptember 20., vasárnap

Filmfesztivál és konferencia












Futurizmuskonferencia








A felhívás szövege:


Kedves Kollégák, Barátaink!

A Futurista kiáltvány megjelenésének 100. évfordulója alkalmából Itália-szerte konferenciák, rendezvények és kiállítások keretében emlékeznek meg az olasz, és bizonyos tekintetben az európai modernizmus születésnapjáról. Mi is szeretnénk csatlakozni a megemlékezők táborához, ezért a Szegedi Akadémiai Bizottság Modern Filológiai Munkabizottsága, az SZTE Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszéke és a Szegedi Olasz Kulturális Központ tudományos konferenciát szervez Szegeden Az olasz futurizmus és az európai modernség címmel.

A konferencia szándékai szerint lehetőséget kínál a futurizmus európai kihatásának, benne a modern magyar irodalom és művészet formálódására gyakorolt hatásának vizsgálatára, továbbá az egyes európai nemzetek irodalmi és képzőművészeti modernizmusának és részjelenségeinek a futurizmusra reflektáló bemutatására.

Fontos szempontnak ítéltük, hogy a képzőművészeti vonatkozásoknak hangsúlyos figyelmet szenteljünk, egyrészt kiállítás szervezésével, másrészt művészettörténész előadók meghívásával.

A konferencia tervezett ideje: 2009. december 9-10. Nagy öröm lenne számunkra, ha elfogadná jelen felkérésünket, és előadásával megtisztelné rendezvényünket! Kérjük, hogy válaszában, melyet 2009. szeptember 15-ig várunk, szíveskedjék megjelölni a témát, amellyel foglalkozni kíván! (Természetesen az apróbb módosításokra és pontosításokra a későbbiekben lehetőség van.)

Pozitív válaszában reménykedve tisztelettel üdvözlik és szeretettel várják a SZAB Modern Filológiai Munkabizottságának és az SZTE Olasz Nyelv és Irodalom Tanszékének képviseletében a konferencia szervezői:

Dr. Pál József

Dr. Madarász Klára

Dávid Kinga