2010. február 23., kedd

Örökmozgó Filmmúzeum, 1073 Budapest, Erzsébet krt. 39. T: 342.21.67

Beszélgessünk a filmekről! – Filmévkönyv 2009
A sorozat következő vetítését 2010. február 26-án, pénteken 18 órakor rendezzük.

Vendégeinkkel: Domokos János és Domokos Mihály rendezőkkel, valamint Egeres Katalin producerrel Forgács Iván beszélget.

Szemetesek
készítette Domokos Mihály, sz: Lakatos Mátyás, Nagy György
gy. n. (Spirea Média), 2007, video, szí, 13 perc
Lakatos Mátyás takarító vállalkozó napi 16-18 órát dolgozik a piacon két segédjével. Afféle mindenesek: takarítanak, kukát mosnak, de ők szerelik a liftet is. Matyinak hivatalosan nincsenek beosztottai, nem jelentheti be őket, mert sok az adó, az sztk. Nagy kiadás volna a kesztyű, a bakancs, a köpeny, pedig ezek nélkül nem volna szabad munkát végezniük, kaptak is már ÁNTSZ-büntetést. Gyuri húsz éve költözött Békéscsabáról a „hatkerbe”, megbízik Matyiban, akit tizennyolc éve ismer.


Palimpszeszt
Szinopszis: Domokos János, Han Anna, Szakértő: Han Anna, Operatőr: Domokos János, Egeres Katalin, Riporter: Egeres Katalin; Vágó: Domokos János, Rendezte: Domokos János.Forgatási helyszínek: Oroszország, Tomszk és Moszkva. Orosz nyelvű, magyar felirattal, 67’ .2009)
A film főszereplője Gusztav Spet orosz filozófus 92 éves lánya, Marina Gusztavovna Spet-Storch, akivel Egeres Katalin beszélget, és együtt járják be az 1937-ben Tomszkban kivégzett filozófus életének egykori helyszíneit Moszkvában.
Az orosz irodalom és kultúra Kelet és Nyugat vonzásában című doktori program hallgatói bizonyára emlékeznek az 1990-es évektől rendszeresen tartott előadásokra és szemináriumokra Gusztav Spet filozófiai és esztétikai nézeteiről, valamint az orosz fenomenológiai iskoláról. A doktori program hallgatói és tanárai közül többen írtak tanulmányt Gusztav Spetről e stúdiumok nyomán.
Ebben a filmben közelebbről megismerkedhetnek Gusztav Spet életének drámai mozzanataival leányának, a 92 éves Marina Gusztavovnának az elbeszélése alapján, akivel Egeres Katalin készített interjút.
A 2005-ben Moszkvába tett utazás során Marina Gusztavovna vendégül látta a doktori program több hallgatóját és oktatóját, számukra különös élményt jelenthetnek a film képsorai.
A film alapjául szolgáló felvételek jelentős része a 2008-ban Tomszkba tett utazás során készült, amikor Egeres Katalin, Domokos János és Han Anna részt vettek a Tomszki Egyetemen kétévente megrendezésre kerülő, Gusztav Spet emlékének tisztelgő nemzetközi filozófiai konferencián. Az utazást Marina Gusztavovna Spet társaságában tettük meg, akinek a számára ez a város egyszerre mélyen tragikus és ugyanakkor felemelő emlékek színtere.
Itt, Tomszkban végezték ki néhány év számüzetés után 1937-ben az édesapját, és ebben a városban kezdte meg az 1980-as években néhány elhivatott értelmiségi ( Olga Gennagyievna Mazaeva, Borisz Nyikolajevics Poizner, Elza Arminovna Zaharova, Nyikolaj Szerebrennyikov ) Gusztav Spet emlékének ápolását és hagyatékának feldolgozását. Személyes kezdeményezésük és vállalásuk köré mára már sok fiatal tudós felsorakozott, és a Tomszki Egyetem a Spet-kutatás egyik első központjává vált Oroszországban. Ma már számos központja van a világban e hagyaték feldolgozásának: Moszkva, Szent-Pétervár, Bordeaux, München, Berlin.
Budapest, és jelesül az MTA Irodalomtudományi Intézetének Elméleti Osztálya ( Nyírő Lajos vezetésével) úttörő szerepet játszott Gusztav Spet hagyatékának a kutatásában és publikálásában, az 1970-es, 1980-as és 1990-es években a HELIKON Irodalomtudományi folyóirat több ízben közölte Spet írásait és a róla szóló tanulmányokat, külföldi és magyar szerzők tollából.
Gusztav Spet alakjának és sorsának a vizuális művészetek eszközével történő felidézése első alkalommal valósul meg Magyarországon Domokos János és Egeres Katalin filmjében. A filmet szíves figyelmükbe ajánlom,
Han Anna