2014. július 16., szerda

Pályázat állami doktori ösztöndíjra





Pályázat állami ösztöndíjra költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók számára

Az Irodalomtudományi Doktori Iskola pályázatot ír ki egyéves állami ösztöndíjak elnyerésére a 2014/15-ös tanévre. Pályázhatnak a doktoriskola költségtérítéses képzésben részt vevő, a jövő tanévben (2014/15-ben) másod- és harmadéves hallgatói a mellékelt pályázati adatlap kitöltésével, amelyben dokumentálják a doktoranduszként eddig végzett tevékenységüket.
A pályázatok elbírálásának szempontjai:
– a tudományos tevékenység intenzitása, színvonala (publikációk, konferenciaszereplések, egyéb tudományos tevékenység, külföldi kutatómunka)
– tanulmányi előrehaladás
– a kapcsolódó intézet/tanszék munkájában való aktív részvétel
A pályázathoz csatolni kell a témavezető ajánlását és egy kiválasztott publikáció megjelent szövegét.

A pályázatra jelentkezhetnek a költségtérítéses képzésre felvételt nyert, tanulmányaikat 2014 őszén megkezdő (leendő) hallgatók is. A pályázati anyag esetükben az az egységes séma szerinti önéletrajz, amelyet a felvételi jelentkezési anyaghoz is kért a doktoriskola (a mintafájl letölthető innen) – természetesen frissítsék az adataikat a jelentkezés óta eltelt időszak eredményei tükrében.

A pályázat elektronikusan nyújtandó be a következő címre: bodnar.krisztina@btk.elte.hu. A pályázatokat a doktoriskola tanácsa bírálja el augusztus 25-ig.
Új, meghosszabbított beadási határidő: 2014. augusztus 18.






2014. július 10., csütörtök

Jegybeírás




Kedves Hallgatók,
köszönjük az igazán példás türelmüket, amellyel megvárták a jegyeik beírását. Mostanra szinte minden programtól megérkezett a teljesítményeik összegzése, ezek közül minden bekerült a neptunba, ami technikailag kivitelezhető volt doktoriskolai szintű hozzáféréssel. Ami egyben azt is jelenti, hogy vannak technikailag problémás tételek, ezért maradt el ezek beírása mostanáig – egyszerűen még mindig előfordulnak rejtett hibák a neptunban, amelyekre csak a jegybeírás megkísérlésekor derül fény. Ezeket csak a hivatal hozzáférése alól lehet egyenként javítani, ami hamarosan szintén megtörténik. A hibás, még nem beírható, javítandó tételek a következők:
     P/IR-29:00 (ez kifejezetten sokakat érint, programtól függetlenül!)
     P/IR/IMOD-14:00 (Modernség program)
     P/IR/IMOD-16:00 (Modernség program)
     P/IR/KRM-10:00 (Kora modern program)
     P/IR/REN-5:00 (Reneszánsz program)
     P/IR/REN-6:00 (Reneszánsz program)
     P/IR/REN-8:00 (Reneszánsz program)
     P/IR/REN-11:00 (Reneszánsz program)
     P/IR/REN-12:00 (Reneszánsz program)
     P/IR/REN-14:00 (Reneszánsz program)
     P-IR-GER-16:00 (Reneszánsz program)
Akiknek tehát egyelőre hiányzik ezeknél a tárgyaknál a jegyük/kreditjük, nem kell aggódniuk, nem arról van szó, hogy „ne kapnának jegyet” – csak sajnos még egy pár nap türelmüket kérjük.
Aki olyan tárgyból hiányolná a jegyét, amelyik nincs a fenti listában, az természetesen szóljon, bár az valószínűleg azt jelenti, hogy a program még nem adta le az értékelések összesítését.
A türelmüket még egyszer köszönve,
Bodnár Kriszta
doktoriskolai titkár

2014. július 8., kedd

Konferenciafelhívás




Konferencia Szép Ernő születésének 130. évfordulója alkalmából

A Petőfi Irodalmi Múzeum és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszéke 2014. október 10-én konferenciát rendez Szép Ernő születésének 130. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Bár Szép Ernő a Nyugat első nemzedékének nagy tekintélyű szerzője, a Baumgarten-díj birtokosa, talán nem túlzást azt állítani, hogy az irodalmi kánon margójára szorult. Úgy tűnik, szerepének és jelentőségének megítélése ma is meglehetősen bizonytalan. A szerző iránti ingadozó intenzitású, általában inkább halvány érdeklődés évtizedei után – talán Tandori Dezső kitartó figyelme nyomán, talán a centenárium dinamizáló voltának vagy a posztmodern irodalom új érdeklődési irányainak köszönhetően – kisebb Szép Ernő-reneszánsz alakult ki. Színdarabjai újra a színházak műsorára kerülnek, díjat, színházat neveznek el a szerzőről, verseit népszerű előadók zenésítik meg.  A kortárs irodalom is felfedezte magának Szép Ernőt: Tandori Dezsőn kívül (vagy rajta keresztül?) Márton László, Kukorelly Endre, Darvasi László, Juhász Ferenc, Lackfi János, Vörös István, Orbán Ottó és Kovács András Ferenc is textuális párbeszédet létesít a költőelőddel. Ezzel párhuzamosan egyre inkább érzékelhető az igény műveinek értő újraolvasására.

A konferencia célja, hogy alkalmat teremtsen Szép Ernő irodalomtörténeti szerepének újragondolására, a kortárs irodalommal való kapcsolatrendszerének feltérképezésére és az ismert vagy kevésbé ismert szövegek újraértelmezésére. Kitűzött feladata felülvizsgálni azt a szerepet, amelyet a szűk terjedelmű (és talán nem eléggé tág horizontú) szakirodalom a sokoldalú, lírikusként, próza- és drámaíróként egyaránt tevékeny szerzőnek szánt.

Ehhez a közös újragondoláshoz szeretnénk Önt is partnerül hívni. Amennyiben előadásával hozzá kíván járulni munkánkhoz, úgy kérjük, szándékát – egy előzetes cím vagy téma megjelölésével – 2014. augusztus 1-jéig jelezze az alábbi e-mail címen: palkog@pim.hu. Az előadások hozzávetőleges időtartama 20-25 perc. A konferencia anyagából 2015 folyamán tanulmánykötet megjelentetését tervezzük. (A tanulmányok terjedelme 30-60.000 leütés. A jegyzetelési és bibliográfiai adatokat az Irodalomtörténet folyóirat címleírása alapján kérjük megadni. A leadási határidő 2015. január 1.)
A konferencián – a plenáris szekció mellett – doktoranduszok részvételével a szakma legifjabb generációjának megszólaltatását is tervezzük. Jelentkezéshez az előadáscím mellett egy egy oldal terjedelmű absztraktot, életrajzot, publikációs jegyzéket kérünk legkésőbb július végéig a palkog@pim.hu címre elküldeni. A részvételről az ELTE és a PIM szakértői közösen döntenek.

Gintli Tibor 
tanszékvezető (ELTE BTK Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszék)

Palkó Gábor 
tudományos titkár (Petőfi Irodalmi Múzeum)

Balogh Lilla 
egyetemi hallgató (ELTE BTK)