2008. október 23., csütörtök

blogindító

Kedves hallgatók!

Az etr bevezetésével szükségtelenné vált, hogy a doktoriskolai honlapot használjuk az aktuális tanulmányi információk közzétételére, mert az etr-ben összpontosul az oktatással kapcsolatos összes információ, ráadásul a rendszer hatékony kommunikációt tesz lehetővé a tanulmányi ügyekre vonatkozóan (kurzusmail, kurzusfórum). Így a doktoriskolai honlap részben „felszabadul", a mindenkori konkrét tanulmányi ügyek közlése helyett más tartalmakat igyekszünk erősíteni.

Az átalakított kezdőlapon már talán érzékelhetők ennek irányai. Egyrészt fontosnak tartom, hogy közvetlen információik, pontosabban: tudásuk legyen a doktoriskola működéséről, a szabályokról, arról, mit hogyan kell intézni, ne pedig hiedelmek és vélekedések és találgatások alapján próbálják egyengetni az ügyeiket – mert úgysem fog menni, vagy sok felesleges kört futnak. Az a tapasztalatom, hogy sokan szinte bárkinek elhisznek majdnem bármit (a doktori iroda előtti sorban állás közben vagy akár a büfében fél füllel hallottakból, a kollégáik rémhíreiből), ahelyett, hogy elolvasnának egy bekezdést az ügymenetet pontosan leíró szabályzatokból. Olyan elképesztő vélekedéseket hallottam már és olyan mélységes tájékozatlanságot tapasztalok évek óta a saját ügyeikre vonatkozóan, hogy nehéz elképzelni, hogy juthat így el bárki a védésig… Ez nagyon megnehezíti mindenkinek a dolgát, de elsősorban persze a saját életüket nehezítik vele.

Ezért próbáltam a honlapnak már a kezdőlapján kiemelt helyre tenni a szabályzatokat és elkezdtem azokat fel is dolgozni, „ügyleírások” formájában rövid kivonatokat készíteni belőlük, amelyeket témák szerint rendezek, körülbelül a „gyakran feltett kérdések” módjára. Abban bízom, hogy egy tematikusan rendezett tartalomjegyzék segít abban, hogy a konkrét kérdéseikre ott keressék a választ, ne pedig vélekedésekre támaszkodjanak. Még nem értem a szabályzatok feldolgozásának végére, folytatódni fog a lista, sőt tervezem a „soha fel nem tett kérdések” rovatot is, olyan témákkal, amelyekre nem szokás ügyelni, pedig fontosak.

A másik irány éppen ebben a blogban ölt testet -- itt a doktoriskola mindenkori friss híreiről igyekszem majd beszámolni: eseményekről, rendezvényekről, pályázatokról, felhívásokról. Tanulmányi hirdetmények itt nem lesznek, hiszen arra a célra ott az etr. A blog mint keret arra szolgál, hogy technikailag könnyebb legyen frissíteni ezt a rovatot, ezt várom és remélem tőle. Természetesen e rovat tartalmasabbá tételében nagyon sokat tudnának segíteni azzal, ha a tudomásukra jutott, idekívánkozó információkat megosztanák velem (konferenciafelhívás, pályázat, rendezvény stb.).

A harmadik újdonság pedig a publikációs fórum tényleges elindulása. A publikáció közzétételének feltétele a témavezető írásos nyilatkozata arról, hogy az írást elvárható színvonalúnak, publikálásra alkalmasnak tartja, ezzel személyesen tanúsítja hallgatója munkájának értékét. A nyilatkozatot nem papíron, hanem a témavezető közvetlen vagy továbbított e-mailjében várom, a szöveget pedig csatolt fájlként. Az ezen a fórumon való megjelenés a doktoriskola szabályai szerint valódi publikációnak számít, kredit adható érte, beleszámít a minimálisan teljesítendő három publikáció közé.

Sajnos a publikációs fórum nem szerkesztett oldal, a szövegek gondozására nincs kapacitásunk. Ennek ellenére természetesen valamiféle egységességet meg kellene teremteni, és ez jelenleg csak úgy érhető el, ha a szerző odafigyel a saját kéziratára és betart bizonyos minimumstandardokat. Az eddig beérkezett anyagok feldolgozása során elemi hiányosságok mutatkoztak e téren, ezért hamarosan közzéteszünk egy kis iránymutatást a szerzői kézirattal szembeni minimális követelményekről.

Szívesen veszem az újításokkal kapcsolatban is észrevételeiket,

Bodnár Kriszta

doktoriskolai titkár

Nincsenek megjegyzések: