2013. február 22., péntek

A neptun használata


Kedves Hallgatók,
az alábbi lépéseket kövessék a neptunos tárgyfelvételkor. (A képekre rákattintva teljes méretben láthatják azokat. A „cselekmény” pirossal bekarikázva.)
A képes útmutató alatt pedig további információkat találnak.

1. TÁRGYAK menüpont, TÁRGYFELVÉTEL almenü:


2. Az aktuális félév kiválasztása, MINDEN INTÉZMÉNYI TÁRGY, azon belül CSAK A MEGHIRDETETT TÁRGYAK, majd a TÁRGYAK LISTÁZÁSA:


3. Ekkor megjelenik minden meghirdetett intézményi tárgy (az egész egyetemé!), ezen belül kell keresnünk. A KERESÉS lehetőséget az ikonok közül kell kiválasztanunk:


4. Választás a keresési lehetőségek közül (a tárgy neve vagy kódja; az utóbbi általában gyorsabban vezet eredményre):


5. A keresőmezőbe beírni a keresett kódszámot. A KERESÉS gomb megnyomása után láthatóvá válnak a találatok, a FELVESZ lehetőség választásával pedig megtörténik a tárgyfelvétel.


6. Ha egy tárgy több alkódon van meghirdetve (tipikusan ilyenek a tudományos modul elemei, ahol egy kódhoz A, B, C stb. lehetőség is tartozik), akkor mielőtt felvennénk, a LEHETŐSÉGEK közül kell választani:


7. A LEHETŐSÉGEK között megtaláljuk a TÁRGYADATOK feliratot:


8. Ez feltárja a további választási lehetőségeket, azaz az A, B, C stb. alkódú tárgyak közül ki kell választanunk, melyiket szeretnénk, majd a választásunkat elmentjük:


9. Siker. A tárgyjelentkezés megtörtént:


10. Ha valamit a „minden intézményi tárgy” között kódszám alapján keresve nem találnak, nézzék meg a „mintatanterv” tárgyai között (de mindenképpen csak a „meghirdetett tárgyak” opció bejelölése mellett). Ha ott megvan, akkor onnan is felvehető:



Ahhoz, hogy MIT KERESHETNEK ez idő szerint a neptunban, az alábbi dokumentumban megtalálják a kurzuskínálat aktuális állapotát: http://epika.web.elte.hu/doktor/kurzuskinalat_aktualis.pdf
Azt javaslom, hogy ha kódszámra keresnek rá, akkor a kereséshez ebből a dokumentumból másolják ki a pontos kódszámot. (Ez egy esetben különösen releváns: bár a tudományos modul tárgyainak kódolása szabályosan P/IR-xx formátumú, a konvertálásnál a 23-as kódú tanulmányírás tárgy P/IR/-23 formában ment át, tehát van benne egy fölösleges kötőjel, ami a keresésnél is számít.)
Ez nem „kézzel készült” gyűjtemény, hanem a neptunból nyert kivonat, tehát ami ebben a listában szerepel, az ténylegesen meghirdetett tárgy. Ami nincs meghirdetve, nem szerepel ebben a listában, azt egyelőre technikailag nem lehetséges meghirdetni, a neptun javítását igényli (erről bővebben és konkrétan lásd a korábbi tájékoztatót, benne tételesen az egyelőre meg nem hirdethető tárgyak felsorolásával: http://itdi-hirek.blogspot.hu/2013/02/a-neptunos-targyfelvetelrol_11.html).
A javítást nem a kari hivatalok végzik, hanem a neptunt fenntartó cég munkatársai, közvetlenül nem lehet velük kommunikálni, visszajelzéseket nem adnak, ezért nem tudom megmondani, hogy mikorra várható a hibák kijavítása. A hibákat viszont gyűjtjük, és hogy ez igazán hatékony lehessen, tegyük nyilvánosan: aki a tárgyfelvétel során technikai hibát észlel a saját oldalán, az itt a blogban, ehhez a bejegyzéshez fűzött kommentben tegye közzé az észrevételeit (ennek az oldalnak az alján, „megjegyzés küldése”), úgy fogalmazva, ahogy azt lehetőleg megértse egy szakember is.
Természetesen csak akkor minősítsenek valamit a neptun technikai hibájának, ha minden tájékoztatást elolvastak és az azokban foglaltaknak megfelelően jártak el. Tehát azt nem célszerű kifogásolni, hogy olyan tárgy nincs meghirdetve, amely eleve szerepel a meg nem hirdethetők között (ezeknek a listáját már rég leadtuk).
Kérem tehát, hogy a kommentelési lehetőséget használják (ha tényleg hozzá akarnak járulni a hibák javíthatóságához, akkor névvel ellátva), a nekem levélben írt problémáikat külön értesítés nélkül át fogom tenni ide, ez a „hivatalos hibagyűjtő” hely ezentúl. Természetesen hozzá is szólhatnak mások tapasztalataihoz, sőt nagyon jó volna, ha segítenének egymásnak.
Ha minden erőfeszítésünk és kérésünk ellenére maradnak olyan technikai hibák, amelyek miatt néhány tárgy meghirdetése vagy fölvétele nem lehetséges a tárgyfelvételi időszak végéig, természetesen akkor sem érhet senki hátrány emiatt -- akkor találunk rá más módot, hogy regisztráljuk, ki mit szeretett volna (még) felvenni a kurzuskínálatban szereplő vagy egyébként a doktoriskola által meghirdetni kívánt tárgyak közül. Ennek érdekében kérem, hogy mindenki készítsen magának egy külön listát (kódszámmal és a tárgy megnevezésével) arról, hogy szándékai szerint mit választana a kínálatból.
A neptunos tárgyfelvétel lehetőségének határideje ugyanakkor valószínűleg nem fog módosulni, marad március 1-je. A sikertelen tárgyelvétel miatt sem hosszabbodik meg ez az idő, úgy meg pláne nem, ha meg sem próbálják a határidőig. A kívánságlista megléte tehát nem helyettesíti a tárgyfelvétel megkísérlését!
Remélem, a fönti képes útmutató és a teljes aktuális kurzuskínálat közzététele a segítségükre lesz a tárgyfelvételben. Az esetleges problémákat pedig kommentben várom.
2013. február 22.
Bodnár Kriszta

Update 1.:
A 24-es kódú egyéb publikáció a tanegységlista szerint 4 kredites tárgy, de csak egy 2 kredites „előzményből” lehetett meghirdetni. Ezért vegyenek fel belőle KETTŐT: egyet 24:00 és egy másikat 24:01 kódon, ez a kettő együtt adja ki a 4 kreditet, a kettő együtt felel meg a tárgy teljesítésével szerezhető kreditszámnak. Aki többet is szeretne felvenni belőle ebben a félévben (nem 4, hanem összesen 8 kreditért), kérem, írjon, akkor meghirdetek továbbiakat is, hogy lehessen duplázni.


14 megjegyzés:

Unknown írta...

Sziasztok,

Trükkös a Neptun, hogy a mintatantervben nem hirdeti meg a programodhoz tartozó órákat, és keresgetni kell kód alapján. Amit így sem találtam meg:
P/IR/- kóddal Konferencia előadás (ezt a meghirdetett kurzusokat felsoroló pdf-ben sem találtam meg)

Amit pedig megtaláltam, de egy kis problémával: P/IR/- kóddal Egyéb publikációs tevékenység, amihez 2 kredit van rendelve, és egy komment, hogy ez 4-et ér, úgyhogy vegyél fel kettőt, amit persze a Neptun nem enged, mármint két kurzust egy tanegységhez.
Ha valakinek van ötlete, kérem írja meg erre a címre: abel.varadi@gmail.com
Előre is köszönöm.
Váradi Ábel

Unknown írta...

Nekem más jellegű problémám van: tárgyfelvételnél, a tárgyak listázásakor egyszerűen nem jelenik meg a 'felvétel' fül, így egyelőre semmit nem tudtam felvenni...

node írta...

Nekem sajnos nem sikerült a mintatantervből Disszertációs témakonzultációt felvennem, pedig a leírtak szerint jártam el. Más is tapasztalta ezt, vagy én csináltam valamit mégis rosszul?

BKr. írta...

Ábel: a bejegyzés végén update 1. alatt a megoldás.
Zsuzsanna -- erre nincs ötletem.
BKr.

blogcsináló írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Mihály Eszter írta...

Nekem ugyanaz a problémám, mint Farkas Zsuzsannának, ezek szerint nem egyedi hiba: a listázáskor nem jelenik meg a 'Felvesz' gomb.
Viszont annyit hozzátennék, hogy ha az előző félévet állítom be a listázásnál, akkor megjelenik.

Unknown írta...

Kedves Kriszta,

Konferencia előadást ezek szerint nem fogok tudni elszámolni ebben a félévben?

BKr. írta...

Ábel, röstellem immár sokadik alkalommal megismételni, de ha sokadszorra is megkérdezi: LE VAN ÍRVA. Adottnak veszem, hogy a tájékoztatókban szereplő információkat elolvassák és ismerik. Tessék: http://itdi-hirek.blogspot.hu/2013/02/a-neptunos-targyfelvetelrol_11.html (az oldal alsó harmada egyébként). A megoldásra vonatkozó kilátásokról pedig itt: http://itdi-hirek.blogspot.hu/2013/02/a-neptun-hasznalata.html (szintén az alsó harmadban).
Zsuzsanna, Eszter: bár hihetetlennek tűnik (hiszen egy rendszer nem mutathatna egyedi eltéréseket), tényleg van ilyen, másoknál is. Keresem a lehetséges azonos vonásokat: lehet, hogy késve iratkoztak esetleg?

Mihály Eszter írta...

Igen, késve íratkoztam és befizettem a késedelmi díjat, ami megjelenik a Neptunban is.

Mihály Eszter írta...

Pardon, iratkoztam.

Unknown írta...

Köszönöm a választ, Kriszta. Az Egyéb publikációs tevékenységből én szeretnék még egy 2+2-eset felvenni, kérem, hogy azt legyen szíves meghirdetni. A konferencia-előadás kapcsán pedig, ha jól értem, akkor lesz lehetőség utólagos tárgyfelvételre...

BKr. írta...

Eszter és akit még illet: mostanra kijelenthető, hogy a KÉSVE IRATKOZÓK tapasztalják azt a problémát, hogy nem tudnak tárgyakat felvenni. A státuszuk immár hiába aktív és hiába fizették be a késedelmi díjat stb., mire ezt FELFOGJA a neptun... na, az nem pár perc vagy még csak nem is pár nap. Könnyen előfordulhat, hogy a határidőig, péntekig nem fognak tudni órákat felvenni. De ne aggódjanak, van B terv. Hamarosan körlevélben, mihelyt az egyedi leveleket megválaszoltam...
Ábel: szintén a B terv, bár ezt túl elegáns lenne egyelőre "utólagos tárgyfelvételnek" nevezni:-)És lesz még egyéb publikáció is, szintén duplát kell majd fölvenni belőle.

Unknown írta...

Kedves Kriszta!
Nekem sajnos a tanulmányírás modulokkal vannak problémáim. Végigolvastam az eddigi bejegyzéseket, és a blogon is remélem, mindent, ha véletlenül mégis olyat kérdeznék, ami már szóba került, bocsánat.
Hiába jelenik meg a tanulmányírásoknál (akár szabadon választható, akár nincs megadva típusú)a felvétel fül, mikor odakattintok, felugrik az almenü választó ablak, ott pedig nincs találat. Mikor megpróbálom ezt is el szeretném menteni (és akkor is, amikor mentés nélkül zárom be az ablakot), kiírja hibaüzenetként, hogy
"Tárgyfelvétel nem sikerült!
Kötelező a tárgyhoz kurzust választani!"
Másnak volt hasonló gondja?
Előre is köszönöm a segítséget!

BKr. írta...

Ágnes: az adott tárgynál jobb oldalon "lehetőségek", arra rákattintva, azon belül "tárgyadatok"; ekkor felnyílik egy új ablak, a hozzárendelt tárgyakkal, amelyek közül a jobb oldali kockában be kell jelölni, melyiket választja, majd mentés.
A 6--7--8. képen látja ezeket a lépéseket.