2014. február 18., kedd

Pályázati felhívás ösztöndíjas műfordítói képzésre



A Balassi Intézet  ösztöndíjas műfordítói képzést indít nem magyar anyanyelvű, külföldi állampolgárok részére, akik a jövőben magyar irodalmi művek fordítását, a magyar kultúra terjesztését szeretnék választani hivatásukként. A képzés feltételezi, hogy a hallgatók jó magyar nyelvtudással és alapos magyar irodalomtörténeti ismeretekkel rendelkeznek.
A műfordító képzés célja, hogy bevezetést nyújtson a műfordítás gyakorlatába, valamint elmélyítse a résztvevők magyar nyelvi és irodalmi ismereteit. A tíz hónapos képzés sikeres elvégzését a Balassi Intézet magyar és angol nyelven kiállított tanúsítvánnyal igazolja.
A képzés során a hallgatók szemináriumi munka keretében megismerkednek a fordítás gyakorlati oldalával, a kortárs magyar irodalommal, irodalomkritikával és színházi élettel. Ezen kívül emelt szintű magyar nyelvi oktatásban vesznek részt. Az évközi fordítói munkájukat egy anyanyelvi szakmai lektor (műfordító konzulens) rendszeresen segíti távoktatási formában. A hallgatók a képzés végére műfordítási mestermunkát készítenek.
A képzés 2014 szeptemberétől 2015 júniusáig tart, és két szemeszterből áll. Az őszi és a tavaszi szorgalmi időszakban a kurzusok látogatása kötelező. A heti óraszám 20–28 óra.
A hallgatói keretszám: 8 fő.
Pályázhatnak nem magyar anyanyelvű, felsőfokú diplomával rendelkező, vagy a 2013/2014-es tanévben diplomát szerző külföldi állampolgárok. Korhatár: 35 év.



Nincsenek megjegyzések: