2016. május 6., péntek

Konferenciafelhívás




Skandináv kultúrmozaik
Hallgatói konferencia skandináv témákról

Az ELTE BTK Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszéke által meghirdetett konferencia célja elsősorban az, hogy megjelenési lehetőséget biztosítson a mesterszakos, illetve doktori képzésben részt vevő hallgatóknak, akik kutatásaikban érintik a tágabb értelemben vett skandinavisztika valamely tárgykörét. Ennek értelmében nem csupán a skandináv nyelvek és irodalmak, valamint az óészaki irodalom tárgykörébe tartozó előadások kapnak helyet a rendezvényen. A hagyományosan vett tudományági keretek határait átlépő tematikai és szemléletmódbeli sokszínűséget szeretnénk bemutatni, amely egyértelműen túllépi a szinte sablonossá vált IKEA – krimi – északi fény fogalomtriászt.
Az alábbiakban gondolatindítóként felsorolt/ajánlott témakörök a jelentkezők érdeklődési, kutatási profilja alapján tovább bővíthetők:
– skandináv irodalmak és nyelvek, például norvég szerzők a magyar gyerekkönyvpiacon,
– összehasonlító irodalomtudomány, például a Nyugat és Skandinávia kapcsolata,
– régészet, történelem, például ős- és népvándorláskori kapcsolatok, reformáció és konfesszionalizáció, 20. század,
– néprajz, kultúratudomány, például az óészaki mitológia elemeinek megjelenése más területeken, alkotásokban; a skandináv népmesék világa,
– színház, tánc, film, például Nóra a magyar színjátszásban, Dogma-filmek
– társadalomtudomány, pedagógia, jogelmélet, jogtörténet és egyéb témakörök.
Kérjük az érdeklődőket, hogy előadásuk tárgyát igyekezzenek e szempontok alapján megválasztani, de minden más, a konferencia kiírásával harmonizáló kutatási téma bemutatását is örömmel várjuk. Az előadásokból tanulmánykötet megjelentetését tervezzük.
A konferenciára magyar nyelven várunk előadásokat a fentebb felsorolt vagy ezekhez kapcsolható témával foglalkozó MA- és PhD-hallgatóktól. Az előadások időtartama 20 perc.
Jelentkezni lehet e-mailben az előadás címének, az előadó egyetemének, szakjának és évfolyamának megadásával, mellékelve az előadás 300–500 szavas ismertetőjét, az alábbi címen: skandinav.kulturmozaik@gmail.com.
A konferencia tervezett időpontja és helyszíne:
2016. november 3–4. (csütörtök és péntek), ELTE BTK
Jelentkezési határidő: 2016. június 30. (csütörtök)
A konferenciával kapcsolatos kérdésekre szívesen válaszolunk a skandinav.kulturmozaik@gmail.com címen, illetve további információk találhatóak a Skandipont Facebook-oldalon.
Minden lelkes érdeklődőt szeretettel várunk!

A szervezők



Nincsenek megjegyzések: