2016. július 22., péntek

A hiány felmérése. Esterházy Péter-emlékülés




Fotó: Balogh Zoltán, MTI

A hiány felmérése
Esterházy Péter-emlékülés
Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Gólyavár
2016. július 29. péntek, 9:3014:30

A hiány, amely a magyar irodalmi- és közéletet 2016. július 14-én, Esterházy Péter halálával érte, még alig felbecsülhető. Nem vállalkozunk arra, hogy tárgyszerűen közelítsünk hozzá – arra bőven lesz még idő, alkalom és lehetőség. Azonban a gyász első, személyes és megrázó tapasztalata után megpróbálunk elkezdeni egy olyan munkát – szövegmunkát, ő is így mondaná –, amely felméri azokat a területeket, azokat a képességeket és beszédmódokat, amelyekben Esterházy Péter otthonos és megkerülhetetlen volt, amelyekkel foglalkozott, amelyeket érintett vagy akár csak említett. A nyelv, amelyben mindenkinél jobban hitt, létrehozta saját formáit, és létrehozza az emlékezés és számvetés sajátos alakzatait is.
2016. július 29-én, az ELTE BTK-n rendezett emlékülésen barátok, pályatársak, kollégák, rajongók, ösztönös és professzionális olvasók emlékeznek és emlékeztetnek Esterházy Péter felmérésben is felmérhetetlen örökségére.

          Résztvevők:

          Bazsányi Sándor
          Borhy László
          Kovács András Bálint
          Kovács Géza
          Körmendy Zsuzsanna
          Kulcsár Szabó Ernő
          Mártonffy Marcell
          Michaletzky György
          Radnóti Sándor
          Radnóti Zsuzsa
          Sipos Balázs
          Szüts Miklós
          Takács Zsuzsa

Az esemény az ELTE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet és a Magvető Kiadó közös szervezésében valósul meg.

 

Nincsenek megjegyzések: