2012. április 25., szerda

Konferenciafelhívás



Városok, olvasatok – városolvasatok
2012. október 12. (péntek)
Angol–Amerikai Intézet, Pannon Egyetem, Veszprém

A Pannon Egyetem Angol–Amerikai Intézete által először meghirdetett kétnyelvű konferencia célja, hogy lehetőséget teremtsen a tér jelentőségét a bölcsészet- és társadalomtudományok diskurzusain belül vizsgáló kutatóknak az együttgondolkodásra. A konferencia rendezésének éve sem véletlen, hiszen 2012-ben emlékezünk Charles Dickens születésének 200. évfordulójára, az íróéra, aki amellett, hogy halhatatlanná tette a XIX. századi Londont, nagyban hozzájárult a városi irodalomról és a modern városi emberről alkotott képünk megalkotásához is.
A szervezők szívesen fogadnak előadást bármely olyan témában, mely a(z elsősorban verbális) művészetek és a kritikai gondolkodás szemszögéből járja körül a városi lét kialakulásának folyamatai közepette formálódó városi kultúrák és a városi tudat problémáját.
A lehetséges témák közül néhány:
- Dickens és a város
- London képzetei az angol nyelvű és más irodalmakban
- mitikus városok
- kollektív városképzetek
- városi terek, mint a kultúra terei
- kulturális reprezentációk és a földrajzi tér átlényegülése városi terekké
- a városi terek poétikája
- rejtett városi terek
- város és technológia
- a városlakó
- városi viselkedéskultúra
- kozmopolita lét
- a komplexitás élménye
- városi műfajok (pl. városi legenda)
- nemzeteken túli metropoliszok
- város és ökokritika
- osztály, társadalmi mobilitás, szegénység, és társadalmi egyenlőtlenségek a városban
- poszturbánus fantáziák.
A konferencia szervezői szívesen látnak előadásokat bármely tudományterületről vagy perspektívából, úgy oktatóktól, mint kutató hallgatóktól.
Jelentkezésnél kérjük küldje el nevét, intézményének nevét, a 20-perces előadás címét, az előadás max. 300 szavas bemutatását, valamint egy kb. 100 szavas szakmai bemutatkozást a következő e-mail címre: editors@topos.uni-pannon.hu. Jelentkezési határidő: 2012. május 1.
A konferencia díját a szervezők igyekeznek a lehető legalacsonyabb költségszinten tartani. A konferencia díja előreláthatólag kb. 6000 Ft, mely tartalmazza a jelentkezés díját, a konferencia anyagait, frissítőket a szünetben, és egy vacsorát. (Vacsora nélkül a konferencia díja 3000 Ft.)
A Pannon Egyetem Angol–Amerikai Intézetéről bővebb információt itt talál: http://angolweb.uni-pannon.hu.
A konferencia válogatott előadásai nyomtatásban és elektronikusan is megjelennek az EASI-UP TOPOS folyóirat Városok, olvasatok – városolvasatok munkacímű tematikus számában.
A TOPOS a Pannon Egyetem Angol–Amerikai Intézete által 2012-ben indított és gondozott folyóirat, mely elektronikusan és papíralapon is hozzáférhető. Bővebb információ: toposjournal.hu/

Nincsenek megjegyzések: